Osnivanje kreditnog biroa koji će proveravati banke

Bez autora
Oct 18 2011

Nedavno osnovano udruženje „Efektiva” za 500 dinara godišnje građanima, odnosno za 1.500 dinara firmama pruža stručnu pomoć u odabiru najpovoljnijeg bankarskog proizvoda. U domen usluga spada i pomoć klijentima pri rešavanju sporova sa bankama, a u planu je formiranje i kontrakreditnog biroa koji će klijentima sugerisati ranija iskustva građana sa svim bankama na tržištu. Iako su zvanično osnovani početkom juna, sa pravim aktivnostima su počeli pre tri nedelje. Broj klijenata se povećava svakog dana. Svako ko se učlani u udruženje dobija praktičnu pomoć o odabiru najpovoljnijeg kredita štednje ili odabira same banke. Planira se instaliranje neke vrste kontrakreditnog biroa. Svi oni koji stupaju u bilo kakav odnos sa nekom od banaka moći će da provere stepen transparentnosti te banke u proteklom periodu, da li je dizala kamate i marže, uvodila provizije bez obaveštenja klijenta, brzinu obrade nekog zahteva.

Osnivanje kreditnog biroa koji će proveravati bankeNedavno osnovano udruženje „Efektiva” za 500 dinara godišnje građanima, odnosno za 1.500 dinara firmama pruža stručnu pomoć u odabiru najpovoljnijeg bankarskog proizvoda.

U domen usluga spada i pomoć klijentima pri rešavanju sporova sa bankama, a u planu je formiranje i kontrakreditnog biroa koji će klijentima sugerisati ranija iskustva građana sa svim bankama na tržištu.

Iako smo zvanično osnovani početkom juna, sa pravim aktivnostima smo počeli pre tri nedelje. Broj klijenata se povećava svakog dana. Svako ko se učlani u udruženje dobija praktičnu pomoć o odabiru najpovoljnijeg kredita štednje ili odabira same banke - kaže za „24 sata” Dejan Gavrilović, predsednik udruženja.

On kaže da se planira instaliranje neke vrste kontrakreditnog biroa.

- Svi oni koji stupaju u bilo kakav odnos sa nekom od banaka moći će da provere stepen transparentnosti te banke u proteklom periodu, da li je dizala kamate i marže, uvodila provizije bez obaveštenja klijenta, brzinu obrade nekog zahteva. Planiramo da budemo za klijente ono što je Auto-moto savez za vozače - kaže Gavrilović.

On napominje da će to društvo ubrzo pokrenuti i akciju sa predlogom šta da radi oko 25.000 građana koji imaju zaduženje u švajcarskom franku, a kao jedno od rešenja se napominje besplatna pravna pomoć. Gavrilović kaže da se nada da će imati punu podršku banaka, koje ako posluju korektno, neće imati nikakvih problema.

- Folks banka je i do sada imala krajnje transparentan pristup u poslovanju sa svojim klijentima, jer smatramo da je poverenje osnov dugoročne saradnje na obostrano zadovoljstvo. Upravo zbog toga uvek podržavamo sve inicijative i aktivnosti koje su usmerene na poboljšanje uslova za saradnju - kažu za „24 sata” u toj banci.

Slično razmišljaju i u Banci Inteza, u kojoj kažu da će ovakva udruženja pružiti svojevrsni doprinos daljem razvoju bankarskog sektora Srbije.

- Što se tiče zaštite prava korisnika finansijskih usluga, udruživanje svakako može da doprinese rešavanju nekih problema, a nedavno je usvojena i pravna regulativa kojom su definisana prava i obaveze finansijskih institucija i njihovih klijenata - zaključuju u Sosijete ženeral banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik